ASCHNER LIPÓT

ASSAKÜRT 1872.01.27. - BUDAPEST 1952.01.18.

 

1872 - Assakürt

Aschner Lipót a mai szlovákia területés Assakürtön született, 1872. január 27.-én Assakürt, tót község, 800 lakossal, kik közül 369 r. kath., 338 ág. ev. 92 és 93 izraelita vallású. A községről már 1156-ból találunk feljegyzéseket. Akkor "Kürt" (később Kis- és Nagykürt) néven szerepel, sőt Ablánczkürt elnevezés alatt is előfordul. A község földesura a nemes Ghyczy család volt, melynek ősi, várszerű kastélya még ma is fennáll. E kastélyt az assakürti régi vár romjaiból e század elején Ghyczy András építtette. Az elpusztult vár 1550-ben épült és Ghyczy József érsek és helytartó ugyanakkor nyert az uradalom számára - melyhez ez időben 15 község és kuria tartozott - Feerdinándtól pallosjogot. A községnek régi kath. temploma a mai temetőben állott, de 1840-ben le kellett bontatni. A mai napig fennálló templom 1841-ben épült ugyan, de épülete oly gyorsan kezdett romlani, hogy hatóságilag bezárták. Az ág. ev. templom 1786-ban épült. Az izraelitáknak is van itt zsinagógájuk. A Ghyczy család régi kastélyán kívül még két csinos úrilak van a községben. Az egyik báró Mednyánszkyé, a másik, mely hegytetőn állva, szép fekvésével tünik ki, dr. Klobusiczky Gézáé. Földesura a Ghyczyeken kivül még a Berzsenyi és a Mednyánszky család volt.

 
 

1896 - Budapest

1896-ban belépett az Egger Béla és Tsa. Huszár utcai cégéhez, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. elődjéhez. A szorgalmas, több nyelvet beszélő fiatalember kistisztviselőként kezdte

 
 
 

1921 - Budapest, Újpest

1921-ben a cég első vezérigazgatója lett. Nevéhez fűződik a Tungsram márkanév létrehozása a volfrám angol és a német nevének (tungsten + Wolfram) egyesítéséből, illetve a budapesti és közép-európai Tungsram gyárak létesítése. 1921-ben létrehozta az Egyesült Izzó kutatólaboratóriumát, ahol kitűnő, nemzetközi tekintélyű fiatal tudósokat alkalmazott Pfeifer Ignác műegyetemi professzor vezetése mellett. Bródy Imre, Selényi Pál, Bay Zoltán, Simonyi Károly, Millner Tivadar, Winter Ernő és mások munkássága számos szabadalom és találmány forrása lett.

 
 

1929 - New York

A S.S. Bergenland fedélzetén New Yorkba utazik. A hajó érdekessége, hogy évekkel később Albert Einsten is ezen a hajón menekül Németországból.

 
 
 

1944 - Mauthausen

1944. március 19-én a Gestapo Mauthausenbe hurcolta. A Tungsram Rt. tulajdonosai 100 ezer frankos váltságdíjjal kiszabadították.

 
 


QR kód letöltése

 

A FamPath sütiket használ. A süti egy betűkből és számokból álló kisméretű fájl, amelyet az Ön számítógépén tárolunk és engedélyezése hiányában szolgáltatásunk nem fog megfelelően működni.

Top