JÓSVAI MAGDOLNA

NYÍREGYHÁZA 1947.11.2. - NYÍREGYHÁZA 2009.06.2.

 

1950 - Pákozd

Nagyapám, Jósvai Mihály kezdetben tiszthelyettes, majd katonatiszt volt, s minden állomásra, ahová vezényelték, követte a családja. 1949 novemberében Pákozdra követte nagyapámat felesége, a négy - és kettő éves, valamint a két hónapos gyermeke. A vonaton kifosztották a kis családot, még a kisbaba utolsó tiszta pelenkáját is elvitték. A novemberi fagyban 12 óra utazás után, egy átázott visító csecsemővel és két fáradt gyermekkel kezdtek új életet Pákozdon. Bal oldalt édesanyám négyévesen.

 
 

1959 - Nyíregyháza

Anyukám 12 évesen, a Csongor és Tünde című iskolai színdarab címszereplőjeként.

 
 
 

1965 - Debrecen

NB II-es női kézilabda meccs Debrecenben. Anyukám a csapatban tehetséges átlövő volt. Ezen a meccsen megsérült, hat hónapot töltött gipszben a budapesti Sportkórházban. 1966-ban, minisztériumi engedéllyel érettségizhetett, mivel hiányzásainak a száma meghaladta a 180 napot. Sportteljesítményére való tekintettel felvételi nélkül mehetett volna a Nyíregyházi Főiskola biológia-testnevelés szakára, de a térde nem gyógyult meg tökéletesen. Oda lett a nagy álom..

 
 

1968 - Nyíregyháza

Béke mozi: "Ezek a fiatalok" c. film. Anyukám a filmet nézte, apukám pedig nem tudta levenni a szemét a véletlenül mellé kerülő szőke magas lányról. A film után megvárta a kijáratnál és randira hívta.

 
 
 

1970 - Nyíregyháza

Szüleim esküvője

 
 

1975 - Nyíregyháza

Jósvai Magdolna, Páll Edit (én) egyévesen, Páll György

 
 
 

1995 - Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság Nyíregyháza

Szerette a munkáját. Segédhivatal-vezetőként dolgozott a Vízügynél. Közben állandóan tanult, vagy vizsgázott. Oroszul nagyon jól tudott, árvízkészültség idején ő fordította az ukrán Tisza helyzetéről kapott faxokat, melyeket továbbküldött különböző újságokhoz, vagy hírügynökségeknek. Ilyenkor 72 óráig nem láttuk. Talán ő volt az egyetlen ember az országban, aki imádta az árvizeket.

 
 

1998 - Mindenhol

51 éves korában a megsérült térdét újra meg kellett operálni. A műtét után pár héttel egy vérrög keletkezett és anyukám tüdőembóliát kapott. Utolsó erejével kihívta magához a mentőt, kimászott a lépcsőházba és elájult. A fecskendőt- ami megmentette az életét - elkérte a mentősöktől és a varródobozában őrizte. Még mindig megvan. Amikor anyukám felépült, elkezdett a barátaival, vagy a családtagjaival utazgatni. Az utolsó 10 évében élt, tombolt - és szeretett.

 
 
 

2006 - Debrecen

Büszke volt arra, hogy nagymama lett. Feltett szándéka volt, hogy minden huncutságra megtanítja az unokáját. A szemét látva ehhez kétség sem férhetett volna. A képen fiával, Balázzsal és első unokájával, a négy napos Benjáminnal. Sajnos a többi unoka születését már nem élte meg.

 
 

2009 - Thaiföld

Bár négy áttét volt a szervezetében, nem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar itthagy minket. Halála előtt két hónappal kalandos útra indultam vele. Nagyon élvezte, úsztunk, búvárkodtunk, kajakoztunk és Bangkokban esténként night - clubokban időztünk együtt. Egyszer fájlalta a gyomrát, akkor még nem tulajdonítottunk ennek nagy jelentőséget, de hazatértünk után állapota rohamosan romlott.

 
 
 

2009 - Nyíregyháza

Két hónap szenvedés után hosszú útra indult. Mosolyogva.

 
 


QR kód letöltése

 

A FamPath sütiket használ. A süti egy betűkből és számokból álló kisméretű fájl, amelyet az Ön számítógépén tárolunk és engedélyezése hiányában szolgáltatásunk nem fog megfelelően működni.

Top