FÜREDI ANNA

BANA 1914.11.23. - BUDAPEST 2000.10.19.

 

1934 - ismeretlen

A legelső fotó. Készítésének helye és ideje ismeretlen. A hátulján egy ceruzás szöveg, amiből csak töredékek olvashatóak: "..... 26 II. emelet 58 sz." És valami, aminek már csak a lenyomata látszik nagyon halványan, olvashatatlan kézírással.

 
 

1950 - ismeretlen

Nem tudok semmit sem a helyszínről, sem az időpontról. A ruha és az arc alapján gondolom a dátumot.

 
 
 

1967 - Budapest

A kép nagy valószínűséggel a VI. ker. Nagymező utcában készült, ahol sokáig lakott nagyanyám házmesterként, a családdal. A fotó hátoldalán ez áll: "Sok szeretettel nővéremnek, és Lalikának. Nagyon boldog karácsonyt, és még boldogabb új esztendőt kívánok. Lajos" Lalika bizonyára nagyanyám középső fia, Fekete Lajos. Az aláíró Lajos az Amerikában élt Füredi Lajos öccse. A középen álló idős hölgy talán Anna néni, a család büszkesége, aki balett táncos volt és gróf Teleki Zakariás Istvánhoz ment férjhez. Amennyiben helyesek az értesüléseim a családi legendáriumból.

 
 

1968 - Budapest

A dátum ismeretlen. A Lánc-híd áll, így a II. világháborút követő 1967-ben befejezett újjáépítés után készült valamikor a fotó. A hátulján ez áll: "Sok szeretettel Annus". Nem tudom, ki kapta. Csak sejtem, hogy Lajos öccse, akinek a fotói közül halála után sok hozzám került. Talán ez is egy ilyen volt.

 
 
 

1970 -

 
 

1970 - USA, Kalifornia

Nagyanyám 3 hónapot töltött az USA-ban öccsénél, Füredi Lajosnál 1970-ben. A kép a mammut fenyőknél készült Lajos 7 kutyája közül a 3 kicsivel. Erről az időről egy történetet mesélt el közös életünk során sokszor. "Beszéltem telefonon anyáddal és mondtam neki, Joli nehogy gyereket szülj! De akkor ő már terhes volt veled, de nem mondta meg, csak amikor haza jöttem." Hát, nem akarta hogy megszülessek. Végül mégis ő nevelt fel...

 
 
 

1977 - NSZK

1 hónapot töltöttünk Schwäbisch Hallban legkisebb és egyben kedvenc fiánál, Fekete Istvánnál (Pityunál) akit 10 éven át nem láthatott, mert Pityu disszidált, így nagyanyám nem kaphatott kék útlevelet, ami a nyugati országokba kellett akkor. Szép helyen voltunk, szép országban, szép lakásban, szép autóval jártunk, finomakat ettünk. Megtapasztaltuk a nyugati emberek mindennapjainak gazdagságát. Azt, ami akkor Magyarországon ismeretlen volt. Ezt követte egy 1 hetes út az NDK-ba.

 
 

1977 - Weimar

Rokonlátogatóban voltunk az NDK-ban. Füredi Ilona (Ilus) nevű nővérének Füredi László nevű fiánál, aki Erfurtban lakott, ott dolgozott és házasodott meg. A fotó Weimárban készült Goethe és Schiller szobra előtt, amikor Thüringiába kirándultunk. Itt szemmel láthatóan mindenki jól érezte magát. Igaz, hogy keleti ország volt, de lényegesen jobban éltek ott az emberek mint mi Magyarországon.

 
 
 

1980 - Budapest, IX. ker. Üllői út 21.

A képen nagyanyám Füredi Mihályné Margittal látható Margiték Üllői úti lakásának erkélyén. A kép hátoldalán a szöveg: "Sok szeretettel Lajos 1980,12/8" Nem igazán értem, kinek adhatta ezt Füredi Lajos, nagyanyám öccse, Margit sógora.

 
 

1983 - ismeretlen

A fotó hátulján ez áll: "Zolika szüli napja. 1983. július 14." Nem tudom, hol készült és nem tudom, ki Zolika.

 
 
 

1984 - Pomáz

Féltestvérem, Berta Zsuzsa első esküvőjén. A dátum valamikor 1984-85-ben volt. Jobbra másik, anyai nagyanyám, Berta Józsefné született Horn Jolán és anyai nagynéném, Berta Katalin. Ez vidám lakodalom volt. Itt épp a meghatottság könnyei látszanak a szemekben, amikor az ifjú pár megköszönte a szülőknek, nagyszülőknek, hogy felnevelték őket.

 
 

1984 - Budapest

Az V. ker. Egyetem téri templomban tartották ifj. Füredi Mihály (Misi) esküvőjét. Misi apja és nagyanyám féltestvérek voltak anyai ágon. A képen látható még háttal Füredi József, nagyanyám egyik öccse.

 
 
 

1984 - Balatonszemes

A dátum bizonytalan. Valamikor 1983-84. táján. Az esemény Horváth Rózsa esküvője. Rózsa apja (Horváth József) és nagyanyám unokatestvérek voltak.

 
 

1986 - Budapest

Unokája, Oláh Anna esküvőjén. Nem volt vidám lagzi. Ki tudja, miért?

 
 
 

1989 - USA, Kalifornia

3 hónapot töltött Kaliforniában az öccsénél, Füredi Lajosnál. Szeretett ott lenni. Ez persze érthető... :-)

 
 


QR kód letöltése

 

A FamPath sütiket használ. A süti egy betűkből és számokból álló kisméretű fájl, amelyet az Ön számítógépén tárolunk és engedélyezése hiányában szolgáltatásunk nem fog megfelelően működni.

Top