KATONA MAGDOLNA/HUSZTI MAGDOLNA/JÓSVAI MIHÁLYNÉ

1926.08.24. - NYÍREGYHÁZA 2015.03.10.

 

1946 - Nyíregyháza

Nagyapám és nagymamám a jugoszláv határon ismerkedtek meg a háború alatt. Nagymamám és Dédnagymamám úton voltak - menekültek - és útjukba került egy vadászház, vadászokkal. Az egyik vadász az éppen akkor szabad napjait civilben töltő nagypapám volt. A vadászok szállást adtak a két nőnek. Másnap nagypapám felvette a magyar hadsereg egyenruháját, ezzel halálra rémísztve nagymamámat és dédnagymamámat. Nagyapám az elkövetkező napokban ellátta őket élelemmel és hajlékkal. Már akkor tudta, hogy a szőke kislány - a nagymamám - lesz a felesége. A háború után nagyapám felkereste nagymamámat - aki már jegyben járt egy Márton Jóska nevű fiúval - és megkérte a kezét. Nagymamám mesélte, hogy az eljegyzésen szekéren menekültek nagyapámmal a bosszútól nem látó, hoppon maradt előző vőlegény pisztolya elől.

 
 

1951 - Nyíregyháza Tüzér utca

Nagymamám huszonöt évesen már három gyermek édesanyja volt. Visszaemlékezve mindig azt mondta, hogy nem volt semmijük, csak - mint a proletároknak - gyerekeik voltak. Neki mégis ezek a korai családos évek voltak a legboldogabb évei.

 
 
 

1966 - Nyíregyháza

Nagymamám három felnőtt gyermek édesanyjaként - még fiatalon

 
 

1967 - Nyírtelek

Miután kirepültek a gyerekek, nagymamám a honvédségnél helyezkedett el szakácsként. A képen munkahelyén, saját fiával, az akkor éppen katonaéveit töltő Misivel.

 
 
 

1986 - Nyíregyháza

Nagyszüleim kétszer házasodtak össze és kétszer váltak el. A kép az első válásuk előtt pár hónappal készült, s itt már lehet látni, hogy a boldog házasságban töltött negyven évnek vége.

 
 

1987 - Hajdúszoboszló

Nagyszüleim második nászútja. Nagymamám egy vékony és egy vastag arany karikagyűrűt hordott. A vastagot, - ami a második házasságkötésük alkalmával került az ujjára - nem szerette, csak a vékonyat, amit húszéves korában kapott nagyapámtól. A második házasságuk mindőssze egy évig tartott, nagypapámat újból eltalálta Ámor nyila és elköltözött nagymamámtól. Új kapcsolatában nagypapám nem volt boldog, 1990. április 27-én eldobta magától az életét. Nagymamám - bár nagyon sok sérelmet hordozott magában társa miatt - élete végéig szerette - ahogy ő hívta - Misát.

 
 
 

2006 - Nyíregyháza

Nagymamám házasságon kívül született 1926-ban. 1933-ban dédanyám férjhez ment, és a Szovjetúnióból Magyarországra költöztek. Nagymamám Huszti Magdolna lett és megkeresztelkedett. 1941-ben munkaszolgálatra hívták be a bátyját, s a család leköltözött a jugoszláv határra. Évekig bujkáltak. A családdal tartott a nevelőapa is. Nagymamám Jugoszláviában ismerte meg a nagypapámat. Mivel mindig úton voltak, évekig nem találkoztak. A háború után összeházasodtak. Nagymamám származását stigmának élte meg, de szombatonként gyertyát gyújtott - ima nélkül.Ötéves koromtól, ha együtt ébredtünk,tanította nekem a sacháritot, a reggeli imát. Megtanított a főbb keresztény imákra, szokásokra is, melyek ekkor találkoztak, csaptak össze bennem. Úgy érzem, nem most, hanem ötévesen lettem vallásfilozófus.

 
 


QR kód letöltése

 

A FamPath sütiket használ. A süti egy betűkből és számokból álló kisméretű fájl, amelyet az Ön számítógépén tárolunk és engedélyezése hiányában szolgáltatásunk nem fog megfelelően működni.

Top